slide2.jpg

We vinden het belangrijk van kinderen zelf te horen hoe zij onze projecten, gebouwen, kinderopvang en onderwijs ervaren. Wij kunnen als volwassenen wel van alles vinden en bedenken, maar uiteindelijk gaat het erom hoe de jeugd het zelf ervaart. Op deze pagina vind je diverse publicaties en films waarin kinderen hun mening geven. 

De ideale dagDe ideale dag

PACT voor Kindcentra staat voor een stimulerende daginvulling voor de kinderen van nu. Maar wat vinden kinderen daar zelf eigenlijk van? Wat zien zij als een ‘ideale’ dagbesteding en dagindeling? Om daar inzicht in te krijgen deed Qrius grootschalig en representatief onderzoek onder kinderen en hun ouders.

Download de PDF 

  

HanzeHogeschool onderzoek 2020Leven, spelen en leren op een IKC

Het Lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving van de Hanzehogeschool in Groningen heeft onderzoek gedaan naar de effecten van IKC's op de brede ontwikkeling van kinderen.  De onderzoekers keken met tal van ouders en kinderen, die nu op het voortgezet onderwijs zitten, terug op hun tijd op het IKC.

Download de PDF

Dank aan alle kinderen, hun ouders en medewerkers van de locaties die hebben meegewerkt aan interviews en filmpjes. En dank ook aan Kindercorrespondent Tako Rietveld die diverse keren voor ons op onderzoek uitging. Dat leverde tal van mooie reportages op vanuit het perspectief van de kinderen. Een aantal filmpjes is beschikbaar met Engelse ondertiteling. Deze vind je terug op de pagina Films over kindcentra.

PACT SP NS NL

 Het Sterrepad, Nuis

 Inclusie

 

 

PACT LM AM NL

 Laterna Magica, Amsterdam

 Natuurlijk leren en talentontwikkeling

 

 

PACT SB HV NL

 Het Starrebos, Hilvarenbeek

 Doorlopende ontwikkellijn 

 

 

Still006OBS Houwingaham, Bad Nieuweschans

Tijd voor de toekomst: In een klein dorpje in Groningen komen op hun school in aanraking met allerlei beroepen, sporten, muziek. Zo worden ze voorbereid op een toekomst vol mogelijkheden.

 

Still009Samenwerkingsschool de Driesprong, Vriescheloo

Buiten op avontuur: Kinderen ontdekken tijdens en na schooltijd op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Ze maken buiten vuur, timmeren en koken. 

 

Still004

Resultaten onderzoek 'de ideale dag van kinderen'

Bureau Qrius deed in 2020 onderzoek onder kinderen en hun ouders naar de ideale dag van kinderen. Kinderen willen vooral ontdekken: dieren verzorgen, leren over de tuin, proefjes doen, praten over wat hen bezighoudt, koken, creatief bezig zijn.

 

Yasmine 1

Samenvatting webinar 'de ideale dag van kinderen'

Een samenvatting van het webinar van 24 november 2020, waarin kinderen spreken over hun school- en opvangtijd. Wat zouden ze niet willen missen en wat zouden ze graag anders zien?

 

Webinar 24 11 2020Webinar 'de ideale dag van kinderen'

Tijdens het webinar op 24 november 2020 sprak Tako Rietveld  met kinderen over hun school- en opvangtijd. Ook ging hij in gesprek met onderzoeker Paul Sikkema van Qrius en Dorien Petri van de Hanze Hogeschool in Groningen.   

 

De ideale dag: 'ik denk dat dit het is'

Leren, bewegen en creatief bezig zijn. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van de ideale dag volgens kinderen. Vooral voor het onderwijs heeft de jeugd een stapel inspirerende ideeën voor verbetering. Meer buitenles zodat ze minder stil zitten, een kook- en rekenles in één en elke week een spreekbeurt van ouders over hun werk. Een en ander blijkt uit een groot onderzoek van PACT voor Kindcentra.