Slider

180914 ParoolOuders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.

De cijfers over de deelname aan de voorschool in Amsterdam zijn verontrustend, vinden gemeente, welzijnsorganisaties en scholen. Vooral het aantal 'doelgroepkinderen' (kinderen met een taalachterstand) op voorscholen is flink geslonken.

Waar een jaar geleden nog 85 procent van de 3795 doelgroeppeuters in de stad naar een voorschool ging, is dat gedaald tot 75 procent. In Zuidoost is het zelfs gedaald tot 68 procent. Ook niet-doelgroepkinderen zijn van de voorschool gehaald. Vorig jaar ging 40 procent naar een voorschool, nu is dat nog 35 procent.

Niet meer gratis
Sinds 1 januari betalen ouders een inkomens­afhankelijke bijdrage voor de voorschool. Dat is een gevolg van nieuwe landelijke regels. Doel was dat er geen verschil meer zou zijn tussen gratis peuterspeelzalen en betaalde kinderdagverblijven, wat segregatie in de hand werkte. Amsterdam was een van de laatste gemeenten die nog gratis peuteronderwijs hadden.

Ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen om de kosten te drukken - gezinnen die tot 120 procent van het minimuminkomen verdienen zijn 22 euro per kind per maand kwijt - maar gratis is het niet meer.

BRON: PAROOL 12 SEPTEMBER 2018, 12:00

Lees het hele artikel hier.