Slider

180611 AootenheimRuim 140 directeuren, bestuurders, beleidsmedewerkers, consulenten passend onderwijs en intern begeleiders kwamen op donderdag 5 april samen in Theater Cool in Heerhugowaard. Daar vond het Congres Interne Begeleiding plaats: een dag waarop IB’ers en hun veelheid aan vaardigheden in de spotlights werden gezet. “Een succes!”, aldus medeorganisator Nienke Naberman, ruim twintig jaar intern begeleider op basisschool De Wijde Veert.

Samen met PPO-NK-directeur Astrid Ottenheym, Paul Edelschaap, directeur van De Wijde Veert, Pascalle van Eerden en Kristel Hoogeveen van het samenwerkingsverband organiseerde Nienke het congres Interne Begeleiding: “We zijn trots op het resultaat!” Initiatiefnemer Astrid Ottenheym vult aan: “Het is van belang om interne begeleiders inspiratie voor de toekomst mee te geven, omdat een IB’er ertoe doet. Ze vervullen een waardevolle rol voor kinderen, leerkrachten en ouders.” Intern begeleider van de toekomst Tijdens de workshops en dialoogrondes werd ingezoomd op het onderwijs van de toekomst en de veelzijdige rol van intern begeleiders daarin. Nienke: “Gedurende de congresdag werd duidelijk dat interne begeleiding naar een ‘next level’ mag en kan. IB’ers vervullen een centrale rol in de school; we schaken op veel borden tegelijk.

Ideaal zou zijn als directeur en intern begeleider binnen een school samen een managementteam vormen, een tandem, met wisselende bestuurders. Ook kan de nieuwe IB’er nóg meer en intensiever samenwerken met leerkrachten, zodat leerkrachten zich meer kunnen richten op hun leerlingen.” Passie, kunde en kwaliteit “Het hoogtepunt van de dag? De aanstekelijke passie, kunde en kwaliteit van de aanwezigen”, vertelt Nienke. “Ook alle sprekers waren goed. Hogeschooldocent en onderzoeker Hans Schuman sprak over inclusief onderwijs en over hoe we alle kinderen kunnen laten meedoen op scholen én in de maatschappij. Wouter Duinisveld, professioneel atleet met een donorhart, sloot af met een aangrijpend en inspirerend verhaal.

Volgens hem heb je liefde, oprechte aandacht, verbinding en een flinke dosis ambitie nodig om verder te komen in het leven en in het onderwijs.” Volgend jaar weer “We hebben veel enthousiaste reacties gekregen”, sluiten Nienke en Astrid af. “Het is goed om met onderwijsprofessionals samen te komen, met en van elkaar te leren en na te denken over de toekomst. Volgend jaar weer!”

Klik hier voor de aftermovie